Flauwvallen is een kortstondig verlies van bewustzijn dat vaak plotseling optreedt. Meestal wordt het veroorzaakt door een tijdelijke vermindering van de bloedtoevoer naar de hersenen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door hevige emoties, hittestress, te weinig eten, of simpelweg te lang staan.
Na het bijkomen voelen veel mensen zich moe, verward of uitgeput. De logische neiging is dan om te gaan liggen en misschien zelfs te slapen. Maar is dat wel veilig?
Wat gebeurt er tijdens flauwvallen?
Tijdens een flauwvalmoment schakelt het lichaam kort uit. Het is vaak een beschermingsmechanisme tegen lage bloeddruk of overbelasting. De meeste mensen komen na een paar seconden tot een minuut vanzelf weer bij. Toch is het belangrijk om goed te letten op wat er na het flauwvallen gebeurt. Dat geeft veel informatie over de ernst.
Wanneer is slapen na flauwvallen veilig?
In veel gevallen kan slapen geen kwaad, mits de persoon zich na het flauwvallen weer helder voelt, geen verwondingen heeft opgelopen en geen andere klachten ervaart. Het lichaam heeft dan waarschijnlijk gewoon rust nodig. Slapen kan in dat geval bijdragen aan het herstel.
Toch zijn er situaties waarin je beter niet meteen gaat slapen. Let op de volgende signalen
- Je blijft duizelig of verward na het bijkomen
- Er is sprake van pijn op de borst of hartkloppingen
- Je bent gevallen en hebt mogelijk een hoofdwond opgelopen
- Het is niet de eerste keer dat je flauwvalt, zonder duidelijke oorzaak
- Je was bewusteloos langer dan één tot twee minuten
In deze gevallen is het beter om medische hulp in te schakelen voordat je rust neemt. Het kan wijzen op onderliggende problemen zoals een hartritmestoornis, lage bloedsuiker of zelfs neurologische aandoeningen.
Wat kun je het beste doen na een flauwvalmoment?
Rust is belangrijk, maar net zo belangrijk is hoe en wanneer je rust neemt. Dit zijn enkele praktische richtlijnen direct na het flauwvallen:
- Blijf liggen met de benen iets omhoog
- Laat iemand bij je blijven, vooral in het eerste uur
- Kom langzaam overeind als je je stabiel voelt
- Eet of drink iets als je weinig gegeten hebt
- Ga pas slapen als je je volledig helder en veilig voelt
Voelt iets niet goed of twijfel je? Bel dan een arts voor advies. Beter één telefoontje te veel dan te weinig.
Wanneer bel je ALTIJD de huisarts?
- Je voor het eerst flauwvalt zonder duidelijke aanleiding
- Je flauwvalt tijdens inspanning of sport
- Er sprake is van hartproblemen of hartritmestoornissen
- Je niet goed weet wat er tijdens het flauwvallen is gebeurd
- Je vaker in korte tijd flauwvalt
Tot slot: wel of niet slapen na flauwvallen?
Slapen na flauwvallen is niet per se gevaarlijk, maar het is belangrijk om goed in te schatten hoe je je voelt ná het flauwvalmoment. Zolang je geen alarmsignalen ervaart en je weer volledig helder bent, kan rust nemen en zelfs slapen juist helpen bij herstel.
Twijfel je? Raadpleeg altijd een arts. Zeker bij herhaald flauwvallen of onduidelijke klachten. Zorg goed voor jezelf, laat je observeren, en neem signalen serieus.